top of page
Vyhledat

Na lyžiach so psom

Aktualizováno: 23. 3. 2020

Lyžovačka so psom je menej rozšírená disciplína. Ale môže to byť nový zážitok pre vás aj pre chlpáča. Základné rady a pravidlá pre pohyb so psom na svahu vám prinášame v spolupráci s Ramonom. Prajeme príjemné čítanie a ešte príjemnejšie zážitky na svahu. Zvládnete tak pohyb na svahu lepšie.

Pohyb psa na svahoch väčšinou nie je zakázaný, vždy treba pozerať konkrétne lyžiarske stredisko a ich pravidlá. Často sa stretnete napríklad s tým, že má stredisko napísané „Zákaz voľného pohybu psov“. Niektoré strediská nemajú uvedené vôbec nič. So psom Vás na pomu, sedačku, kotvu nepustia. Na kabínku áno, s náhubkom.


Ako sa vybrať na svah? 🎅

1. Pokiaľ plánujete väčší výlet, dávajte pozor na to, aby pes nebol krátko po kŕmení. Najmä u väčších psov hrozí torzia (obrátenie žalúdka), ktorá môže mať aj fatálne následky. Môže k nej dochádzať napríklad pri skákaní, behaní. Preto ak idete napríklad ráno, psíka predtým nekŕmte.

2. Psa si vždy pred výstupom vyvenčite – budete mať pokojnejší vstup na kopec.

3. Dlhá vôdzka (stopovačka) – ako sme už spomenuli vyššie, vo veľa strediskách budete musieť mať psa na vôdzke. Pokiaľ plánujete aj zjazd dole, či už na lyžiach, alebo snowboarde, s krátkou vôdzkou to môže byť obtiažne.

4. Reflexná vesta sa hodí – pokiaľ je počasie dobré a je jasno, psík ju až tak nepotrebuje, ale viditeľnosť s ňou bude aj tak lepšia. Jej využitie oceníte najmä v hmle.

5. Postroj / obojok – pokiaľ sa chystáte na zjazd so psom dole svahom na vôdzke, budete potrebovať postroj, pretože za jazdy potrebujete so psom neustále manipulovať..na obojku sa bude škrtiť.

6. Čelovka – vždy sa môže hodiť.

7. Lekárnička tá sa hodí vždy – pravdepodobnosť úrazu je v tomto prostredí vyššia ako obvykle. Je dobré, keď sa s postupmi prvej pomoci pre psa oboznámite vopred. Pretože v kritickej situácií to môžete byť práve vy, kto mu môže pomôcť. Odporúčame napríklad knihu od autora Harvey Carruthers.

8. Sledujte aktuálne podmienky na svahu alebo v danej v oblasti. Pokiaľ sa chystáte mimo trať zistite či oblasť nie je lavinózna a nebezpečná. Odporúčame aplikáciu Horská záchranná služba, ktorú si stiahnete do mobilu.

9. Držte sa so psom pri kraji svahu, aby neohrozoval ľudí, Vás a seba.


My dopĺňame tieto Samuelove rady o poistenie. Vybavte si poistenie do hôr pre seba aj pre psíka, keby sa niečo prihodilo. Prehľad dostupných poistení pre psa si môžete pozrieť TU.





bottom of page