top of page
Vyhledat

Aktuálny prehľad poistení pre psa dostupných na Slovensku

Aktualizováno: 23. 3. 2020

Monika Jurčíková

Poistenie psíkov 2020

3. januára 2020, www.naPohodu.sk


Krátke zhrnutie - pohľad na rok 2020

Preštudovala som za vás aktuálne ponuky jednotlivých poisťovní, zamerala som sa na 10 najdôležitejších. Venujem sa poisteniu psíkov už dlhšie a musím povedať, že ponuka na rok 2020 je horšia. Pokračuje tak smerovanie k tomu, že poistenie psíkov bude na Slovensku čoraz horšie dostupné. Aktuálne už psíkov nepoisťuje poisťovňa Allianz - Slovenská poisťovňa. Po UNIQA je to ďalšia poisťovňa, ktorá sa z tejto oblasti stiahla.

Najlepším riešením pre psíčkarov stále ostáva kombinácia Generali a Union. Dobre sa dopĺňajú a popri psíkovi vám kvalitne pokryjú aj celú domácnosť a cestovanie.


Zopár základných vecí na úvod

Denne sa stretávam s tým, že klienti nerozumejú základným veciam o poistení. Zopár príkladov otázok: Aký je rozdiel medzi poistením nehnuteľnosti a domácnosti? Poistenie psa mám, ale neviem čo v ňom je…? Vraj je tam poistený aj pes…? Poistenie je len pre psom s preukazom o pôvode…

Predtým, ako sa pozrieme podrobnejšie na poistenie psíkov, pokúsim sa vysvetliť zopár základov.


Poistka pre psíka jedine s poistkou bývania

A to je dobré takto, aj keď mnohým sa to zdá divné a komplikované. Zodpovedný psíčkar chce mať dobrú poistku pre psíka. Prejavom zodpovednosti však je v prvom rade dobrá poistka vlastné bývanie. Bývame predsa spolu so psíkom, teda poisťujeme aj jeho príbytok. Stále teda platí, že poistenie bývania na prvom mieste. Následne sa pýtajte vo svojej poisťovni na pripoistenie psíka. Ak také nemajú, tak to asi nie je tá správna poisťovňa pre psíčkarov… V mojom prehľade na ďalších stranách sa dozviete, ktoré poisťovne sú najvhodnejšie pre psíčkarov.


Podceňované poistenie zodpovednosti

Psíčkari si už dobre uvedomujú, že nesú zodpovednosť za svojho psíka. Klienti si často nechcú pripustiť, že aj ich psík môže niečo vyparatiť. V správach sa pritom často dozvedáme napr. o dopravných nehodách spôsobených psom. V dopravnom servise neraz varujú pred psom pobehujúcim po diaľnici. Málokedy sa však dozvieme, že psom spôsobené nehody a s nimi spojené škody dosahujú tisíce eur. Rozhodnutia súdov bývajú v tomto nemilosrdné a spravodlivé zároveň - často bola súdom priznaná náhrada škody v tisícoch eur. Majiteľ psíka to musel potom zaplatiť.


Naši drahí veterinári

Buďme radi, že úroveň a dostupnosť veterinárnej starostlivosti sa zvyšuje. Vznikajú nové kliniky, ordinácie, nemocnice pre zvieratká. Zároveň s nevôľou platíme za veterinárne účty, ktoré sa šplhajú do stoviek, prípadne tisícov eur. Hlavne v prípade hospitalizácie, magnetickej rezonancie, nehovoriac o operáciach. Poistenie môže pokryť veľkú časť týchto nákladov, ktoré vzniknú v dôsledku choroby alebo úrazu.

Psíčkari si však často spomenú neskoro - až keď je psík chorý, prípadne zranený a čaká ho náročná a nákladná operácia. Vtedy je už neskoro, žiadne poistenie nepomôže. Poistenie spätne nefunguje.


Kto potrebuje poistku pre svojho chlpáča?

Alebo naopak - kto nepotrebuje poistiť psa? Hlavne ten, kto má v rodinnom rozpočte dostatočnú finančnú rezervu. Tak aby zvládol bez problémov uhradiť niekoľko stoviek eur nečakaných veterinárnych výdavkov. Áno, je to možný prístup a veľa ľudí sa takto rozhodne. Aj v takom prípade však netreba zabudnúť na poistenie zodpovednosti.


Na aké situácie by mali psíčkari pamätať

Veterinárne náklady - asi najčastejší prípad, jedná sa o celoročnú situáciu, kedy môžete nečakane zavítaj k lekárovi. Či už v dôsledku choroby alebo úrazu

Zahraničie - na cesty do zahraničia treba myslieť a pripraviť sa samostatne. Našťastie existuje cestovné poistenie pre psov

Zodpovednosť - psík môže svojím nečakaným správaním spôsobiť škody v tisícoch eur. Hlavne sa jedná o dopravné nehody. Pes pod stresom reaguje nečakane - napr. v cudzom prostredí, dôsledku nečakaného hluku, pyrotechniky

Bývanie - zabezpečenie svojho bývania je zároveň zabezpečenie pre psíka. Veď je členom rodiny.


Čo sa nedá poistiť

Existujúce choroby - žiadna poistka nepokryje už existujúce choroby. Psíka treba preto poistiť čím skôr, kým je zdravý. Rovnako u ľudí poisťovňa nepoistí existujúce ochorenia. To isté platí pre chronické a vrodené ochorenia.

Škoda na vlastnom majetku - poistka zodpovednosti slúži na krytie škôd voči cudzím osobám. Ak vám teda pes zničí drahý koberec alebo roztrhá čalúnenie, ostáva to na vás.

...poistné podmienky si treba detailne preštudovať, aby ste neboli sklamaní. Napriek početným podmienkam a výlukam stále platí, že poistenie kryje množstvo reálnych situácií. Prax to dokazuje.


Prehľad poisťovní - poistenie psa

Ktorá poisťovňa ponúka najlepšie poistenie pre psíčkarov? To záleží od konkrétnej situácie klienta a jeho potrieb. Pri výbere si treba zodpovedať nasledovné otázky.

  • Chcem poistenie len pre prípad úrazu alebo aj choroby? Dôležitá otázka pri výbere poisťovne pre preplatenie veterinárnych nákladov na Slovensku. Ak chcete aj choroby, prichádza do úvahy jedine Generali. Ak stačí poistenie úrazu, tak pomôžu aj ČSOB, AXA, Wustenrot, Groupama.

  • Cestujem so psíkom do zahraničia? Ak áno, tak jediná možnosť poistenia je Union cestovné poistenie, ktoré kryje veterinárne ošetrenie v zahraničí. Čiastočne pomôže aj ČSOB, ktoré kryje aj ošetrenie v zahraničí - ale iba v prípade úrazu a v cenovej úrovni na Slovensku.

  • Limit poistenia pre liečebné náklady - najvyšší limit ponúkajú Generali (900€) a Groupama (800€ ročne)

  • Spoluúčasť - poisťovne preplácajú spravidla plnú výšku nákladov, po odpočítaní povinnej minimálnej spoluúčasti (cca 30€). Rozdiel je v prípade Generali (prepláca 70% nákladov) a Groupama (80%).

  • Cena poistenia - od 20€ ročne do 70€ ročne. Podľa mňa nie je podstatná pre rozhodovanie, vzhľadom na rozdielne parametre. Neodporúčam rozhodovať sa podľa ceny. Navyše konkrétna cena v poisťovni je individuálna, vzhľadom na momentálne akcie a schopnosť agenta vybaviť výhodné podmienky

  • Poistenie zodpovednosti - takmer všetky poisťovne ponúkajú kvalitné krytie, v podstate nehrá rolu pri rozhodovaní. Akurát si treba dať pozor na detaily, lebo napr. Wustenrot má výluku pre nebezpečné plemená psov.

Veľká škoda je, že najväčšie poisťovne vôbec neponúkajú poistenie liečebných nákladov psa. Neodporúčam teda psíčkarom poistenie v Allianz - Slovenská poisťovňa, Kooperativa, Uniqa

Na nasledujúcej strane nájdete detailné porovnanie v tabuľke.


Detailné porovnanie

Takto vyzerá porovnanie podmienok jednotlivých poisťovní podľa stavu poistných podmienok v januári 2020. Zobrala som do úvahy vždy hlavný produkt danej poisťovne, ktorý sa týka psov. V poisťovniach majú aj ďalšie produkty, ktoré nie sú súčasťou tohto porovnania. Z hľadiska zamerania na psov však nie sú dôležité.





Zdroj: www.naNapohodu.sk


Právna informácia: tento prehľad je informatívny a nezáväzný. Podmienky poisťovní sa v čase menia. Konzultujte preto rozhodnutie ohľadom výberu poistenie so svojim finančným poradcom. Nemôžem prevziať zodpovednosť za akékoľvek rozhodnutia urobené na základe informácií poskytnutých v tomto dokumente.


Záver

Želám vašim psíkom, aby nikdy nepotrebovali využiť poistenie. Vám želám bezstarostné chvíle so štvornohými priateľmi. Som presvedčená, že dobré poistenie pomáha zbaviť sa stresu a lepšie si vychutnať život.


Ako ďalej?

Ak máte vážnejší záujem o poistenie, obráťte sa na správneho finančného poradcu. Spýtajte sa vášho poisťováka, prečo vám neponúkol poistenie pre psíka?

Ak chcete bližšie informácie, obráťte sa priamo na mňa emailom alebo na môj web www.naPohodu.sk.


Tip na čítanie

Pozrite sa na môj blog www.napohodu.sk/blog kde píšem články o poistení a tiež zaujímavé tipy na výlety. Ako príklad je fotka dole - naša Aisha na výlete na Jelenej skale





bottom of page