top of page
Vyhledat

Prečo neexistuje samostatné poistenie psíka?

Táto otázka je namieste, lebo vo viacerých vyspelých krajinách je zdravotné poistenie psíkov a domácich miláčikov bežné, napríklad vo Veľkej Británii, Švajčiarsku, Škandinávii, USA alebo Austrálii. Prečo teda nie na Slovensku?

Pokúsim sa túto otázku trochu rozobrať a zodpovedať. Poisteniu psíkov sa venujem dlhodobo a mám na to svoj názor.


Trochu z histórie na Slovensku

V minulosti toto poistenie ponúkala Česká poisťovňa - Slovensko a donedávna tiež poisťovňa Uniqa. Medzi psíčkarmi bolo toto poistenie populárne a postili sa veľké množstvá psíkov. Mnohí majú tieto poistky teraz. Poisťovne sa však rozhodli tento produkt utlmiť a už ho neponúkajú. Dôvod uvádzajú jasný - ekonomický. Takéto poistenie nebolo pre nich udržateľné a dlhodobo na ňom prerábali.


Aktuálna situácia

V súčasnosti viaceré poisťovne ponúkajú zdravotné poistenie psíka avšak iba ako súčasť poistenia bývania. Môže sa to zjaviť ako komplikácia, ale má to svoju logiku.

Z pohľadu poisťovní je to jediná udržateľná forma - vzhľadom na to, že na Slovensku je poistených menej ako 1% psov. Poisťovniam tak chýba dostatočné množstvo poistených, medzi ktorých by sa rozložilo riziko. A majú na pamäti zlé skúsenosti z minulosti.

Z pohľadu zodpovedného psíčkara to má tiež logiku, vzhľadom na hierarchiu poistných potrieb - psík je až za poistením bývania. A bývanie by mal mať poistené každý, aj keď býva len v podnájme.

Samostatné poistenie psíka je dostupné iba pri krátkodobom poistení do zahraničia (Union v cestovnom poistení) alebo poistenie poľovných psov (Allianz).


Ako na to?

Poistenie psíka jednoznačne odporúčam riešiť v rámci poistenia bývania. Ak už bývanie poistené máte, zájdite do svojej poisťovne alebo za svojim finančným poradcom. A žiadajte doplnenie psíka do poistenia. Ak vám povedia, že vaša poisťovňa také poistenie neponúka, asi nastal čas na zmenu poisťovne. Keď sa budete rozhodovať pre správnu poisťovňu pre poistenie psíka, skontrolujte si, či ponúka krytie liečenia v dôsledku choroby alebo úrazu. Vyberte si to, čo je pre vás prijateľné a čo vám zabezpečí spokojnejší spánok :-)

bottom of page