top of page
Vyhledat

Ako sa pripraviť na túru so psom

Nazbierali sme pre vás rady a skúsenosti na turistiku som psom. Aby ste sa mohli podľa možnosti čo najlepšie pripraviť a túru si užiť na pohodu.

„Neexistuje zlé počasie, len zle pripravený turista“


Pre túru so psom platia rovnakú pravidlá ako pri klasickej pešej túre. Navyše dopĺňame pravidlá, ktoré sa môžu hodiť pri turistike so psom.


Plánovanie trasy

Základom je vopred si naštudovať trasu a realisticky posúdiť náročnosť, vzhľadom na kondíciu turistov i psíka. V pohľadu psíka je potrebné vedieť, či trase vedie na otvorenom slnku alebo lesom v tieni. Tiež kde sú miesta na ochladenie (tieň) a osvieženie (potok, studnička). Pre každý prípad je dobré mať naštudované únikové varianty – skratky na rýchly návrat alebo aspoň zostup do doliny. Keby sa náhodou zhoršilo počasie alebo došli sily...

Na orientáciu v teréne samozrejme treba mať mapu – buď klasickú turistickú alebo ešte lepšie v mobile – to by ale mala byť offline mapa, pretože často v horách nie je mobilný signál.


Prvá pomoc

Hlavne nezabudnite na ochranu na labky, ktoré dostanú pri dlhšej túre zabrať. Balzam sa môže hodiť. Tiež do rezervy ochranné papučky na labky pre prípad poranenia.


Náhubok

Ak plánujete použiť na návrat do východiskového bodu autobus alebo vlak, zoberte si so sebou náhubok. Vodiči autobusov to vyžadujú.


GPS

Pre prípad, že by sa psíka stratil, je dobré mať GPS na jeho obojku. Rýchlejšie ho potom nájdete, cez appku v mobile uvidíte, kde sa nachádza. GPS lokalizátor je tak dobrá prevencia, budete počas túry pod menším stresom. Navyše GPS zaznamenáva pohyb psa počas túry. Môžete si tak následne pozrieť kade ste chodili a podobne.


Poistenie

Nezabudnite poistiť nielen seba ale aj psíka. Pri dlhších túrach sa môže prihodiť kadečo. Poistenie nestojí veľa. Okrem iného sa tak zbavíte obáv z prípadných vysokých účtov u veterinára. Užijete si tak výlet bez starostí. Ak idete do hôr na Slovensku, tak je dobré mať celoročné poistenie liečenia prípadných úrazov alebo chorôb psíka. Ak cestujete do zahraničia tak za vám hodí krátkodobé cestovné poistenie pre psíka.


Veľa vody - nezabudnite na pitný režim !



bottom of page