top of page
Vyhledat

Javorníkmi so psom za dobrodružstvom, kľudom a dedinou roka 2019 - Papradno

Aktualizováno: 12. 9. 2019

Dobrodružná túra Javorníkmi po zrušenej modrej značke k miestu havárie vojnového lietadla. Napriek tomu je stále prešľapaná a teda dobre viditeľná. Určite nezablúdite. Cestou vás čaká niekoľko zaujímavých miest a najmä výhľady na Javorníky – pohľad zhora na dve doliny a pohraničný hrebeň stoja za to. Ako bonus sú studničky, samoty vysoko v horách a miesto pádu vojenského lietadla z druhej svetovej vojny. Stále tam sú trosky, z ktorých si kúsok môžete priniesť domov.


Bonus pre dobrých stopárov: originálny suvenír z druhej svetovej vojny – hliníkový úlomok z havarovaného amerického bombardéra


Hlavný bonus: Papradno získalo ocenenie Dedina roka 2019. Máte tak možnosť presvedčiť sa na vlastné oči, čím je výnimočné. Malá ochutnávka tu.



Rozhodli sme sa prebádať bývalú modrú turistickú značku, ktorá viedla ponad Papradno až na Veľký Javorník. Hlavnou motiváciou bolo preskúmať nové oblasti a zároveň sa vyhnúť turistom, ktorí chodia po vedľajšom hrebeni ponad Maríkovú. Kľud tam bol naozaj – nestretli sme vôbec nikoho, iba chatárov na chatách a chalupách.


Túra začína v obci Papradno pri kostole, vedie hrebeňom ponad papradniansku a štiavnickú dolinu. Končí pri horskom hoteli Podjavorník (samozrejme dog-driendly). Celkovo meria cca. 17 km, prevýšenie 1000 metrov. Nám to trvalo 6 hodín čistého času - záznam z našej túry je na tomto linku. Pripočítať treba oddych a prípadné odbočky k atraktívnym miestam. Ideálne je vyraziť okolo 8 ráno z Papradna. Okolo 14 hodiny poobede sa dá doraziť do cieľa na Podjavorníku. Ostane tak čas na obed v reštaurácii. O 16:15 odchádza autobus naspäť do dediny.


Polovica trasy vedie lesom v tieni, takže chlpáči sa v lete neuvaria. V prípade náhlej zmeny počasia sa dá na viacerých miestach zbehnúť do doliny. Prečítajte si rady ako sa pripraviť na túru so psom.


Ako sa nestratiť

Nemusíte sa obávať, cestu nájdete v pohode. Vedie najskôr lesnou cestou – nástup na túru údolíčkom Podúboč v Papradne. Po hrebeni potom túra pokračuje po vychodenej trase, čo dokazuje jej obľúbenosť medzi turistami napriek jej zrušeniu. Navyše je zrejmé, že sa po nej občas preženú miestni na terénnych motorkách. Dokazujú to stopy veľkých pneumatík v hline. Zároveň tak pomáhajú zachovaniu viditeľnosti chodníka :-)


Pre lepší pocit istoty pri orientácií odporúčame mať v mobile nainštalovanú off-line mapu v appke mapy.cz. Pomôže pri orientácii v teréne aj bez mobilného signálu. Ale hlavne sú v nej vyznačené turisticky zaujímavé miesta, pramene a vrcholy.


Osvieženie – Belejvo Grúň

Prameň pri osade Belejovci osvieži pred výstupom na Kykulu. Prídete k nemu po 5 km túry. Je potrebné sa dobre osviežiť a naplniť zásoby vody. Nasleduje totiž stúpanie na Kykulu a potom najkrajšia časť túry po vysokom hrebeni s výhľadmi. Avšak bude to tam bez vody.


Kykula

Na Kykulu vedie strmé stúpanie, kedy vystúpate z Beljevo Grúňa (700 mnm) do výšky 900 mnm. Stúpanie vedie lesom v tieni, takže náročnosť pre psíka je nižšia, budete chránení pred slnkom. Odmenou za výstup budú výhľady na papradniansku dolinu. Je tam viacero pekných miest na oddych, vrátane milých kamenných pyramíd.



Z Kykuly pokračuje túra najkrajším úsekom s výhľadmi, ktorý vedie po hrebeni zhruba vo výške 1000 mnm. Les sa strieda výhľadmi. Užijete si tak pekné výhľady na doliny a tiež sa schováte pred slnkom keď bude treba.


Trasa vedie cez vrcholy Kykula, potom Čierne, Jasenové a Ustrigeľ. Chodník je celkom dobre viditeľný, len na niektorých miestach si treba dať pozor a nenechať sa zlákať na zvieracie chodníčky. Psíček tým smerom pravdepodobne bude ťahať, lebo je tam veľa čerstvých stôp od zveri. Celkovo je v tej odľahlej oblasti veľa zveri, preto treba psíka pevne držať na vôdzke.


Havarované lietadlo Boeing B-17G-60-BO "The Old Lady"

Bonusom celého výletu je hľadanie a nájdenie miesta havárie amerického bombardéra z druhej svetovej vojny. Poškodený nemeckými strelami havaroval tesne pod vrcholom Ustrigeľ, blízko dnešnej žltej turistickej značky. Dodnes sú tam po lese roztrúsené úlomky z lietadla, ktoré môžete nájsť a odniesť si ako netradičný suvenír. Na informačnej tabuli je popísaný príbeh lietadla a členom posádky. Naozaj zaujímavé čítanie.

Na fotkách je naša Aisha ako skúmala trosky lietadla. Nakoniec sme niekoľko z nich hodili do ruksaku ako suvenír. Miestni ľudia v Štiavniku majú z veľkých kusov hliníkových plechov doteraz urobené strechy domov. Kryty z leteckých motorov im slúžia ako veľké kvetináče :-)


Naspäť dole do doliny

Od lietadla trasa pokračuje smerom do doliny na Podjavorník. Je síce možné pokračovať po žltej značke na Veľký Javorník, avšak po 5 hodinách túry by to bolo asi nad fyzické možnosti bežného psíčkarskeho turistu.

Zostup je po lesnej ceste, ktorá sa neskôr pri samote Gavornité zmení na spevnenú cestu a dovedie k rekreačného stredisku Podjavorník. Vedie popri potoku, kde je možné sa kedykoľvek osviežiť. Cestou uvidíte bývalú hrádzu na miestnom potoku, opustené podzemné pivnice aj pekne udržiavané včelie úle.


Zvonenie pre zdravie

Veľmi milé miesto je pri chatách pri potoku tesne pred koncom túry - zvončeky pre zdravie. S chuti si treba zazvoniť - pre zdravie miestnym chatárov a pre dobrý pocit, že túru ste všetci zvládli v zdraví a ani to poistenie ste nakoniec nepotrebovali :-)


Finále na Podjavorníku

Zaslúžené občerstvenie čaká na turistov na Podjavorníku. Sú tam dve možnosti. Prvá je bufet Javorinka s obchodíkom. Ponúkajú jednoduché občerstvenie, nápoje a pivo. Hlavná je veľká terasa, kde bez problémov môžete sedieť so psíkom, dať mu piť. Nikto tam nič nerieši.

Druhá možnosť je horský hotel Podjavorník s dobrou reštauráciou. So psíkom môžete byť na terase. Radi vás tam obslúžia a varia naozaj dobre. Navyše je tam mobilný signál a wifi.

O 16:15 odchádza autobus smerom dole do Papradna - naspäť do východiskového bodu túry.


Infotabuľa o vojnových udalostiach 1944, okolnostiach havárie a osude posádky
Havária lietadla v Javorníkoch



bottom of page